5 начина како да се откажете “најлесно” од пушењто!

21 август, 20110
quit-smoking

Секој ден слушаме и читаме колку цигарите се штетни за нашето здравје. Сепак, според статистиката, во Македонија има многу поголем број на пушачи во споредба со останатите европски земји. Затоа, ви претставуваме план во 5 чекори кој ќе ви помогне полесно да се откажете од пушењето.

 1. Припремете се:
 • Направете детална листа зошто сакате да се откажете од пушењето
 • Водете дневник за тоа кога сте запалиле цигара и што ве натерало
 • Истражете какви можности постојат во вашето место на живеење кои можат да ви помогнат во откажувањето од цигарите
 • Зацртајте си дата кога конечно ќе ги оставите цигарите засекогаш
 1. Побарајте помош:
 • Побарајте совет од вашиот лекар
 • Приклучете се на некоја програма за одвикнување од пушење
 • Вклучете се на некоја онлајн група за поддршка (ги има многу)
 • Разговарајте со семејството и пријателите и кажете им каква поддршка очекувате од нив
 • Водете дневник за искуството што го поминувате додека се одвикнувате
 1. Направете стратегија
 • Запишете се на јога и медитирајте
 • Почнете да вежбате
 • Разговарајте со психолог или психијатар
 • Истражете какви производи постојат кои ќе го заменат никотинот
 1. Разговарајте со вашиот лекар да ви препише некои лекарства кои ќе ви помогнат
 • Истажете ги сите лекарства кои можат да ви помогнат
 • Истражете ги симптомите на откажување
 1. Спречете се себеси кога имате желба да запалите цигара
 • Научете како да се справите со желбата да запалите цигара. Ваквата потреба обично трае само околу 3 минути
 • Погрижете се првите неколку дена да бидете „зафатени“ со секакви активности
 • Кога ќе имате потреба да запалите цигара, вдишувајте длабоко додека не помине
 • Кога ќе помислите на цигара, зборувајте со некого или пешачете

 

Се надеваме дека овие совети ќе ви помогнат. Запомнете, дури и ако не успеете „од прва“, не се откажувајте!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit