Листа на познати масони од Франција – трет дел

17 јуни, 20110
whse_lodge02

Radcliffe, Charles, Гроф од Дервент (1693-1746 година), следбеник на Stuart; учествуваше во реставрациските планови на Jakob III. Во документите на “Grand Orient de France” се наведва дека тој е првиот француски Голем мајстор. Бидејќи учествуваше во бунтот во 1745 година, беше одведен во заточеништво во Англија, а во Тауер му е отсечена главата.

Ramsay, Andreas Michael (1686-1743 година), син на пекарот од Аир во Шкотска. За време на шпанската војна беше офицер во англиската единица во Холандија; растеше во духот на благородничко семејство. Во периодот 1724-1725 година во Сен-Жермен беше учител на четиригодишниот претендент Karlo Eduardo (син на прогонетиот Крал Jakob III – Stuart). Поради тоа, еден период бил прогонет од Англија, но сепак после неколку години во Лондон е именуван за член на Royal Society. Како Голем говорник во Големиот Оријент се залагаше за воведување на реформи во француското слободно ѕидарство.

Regnier, Claude Ambroise, Војводата од Маса (1736-1840 година), политичар. Во 1798 година назнчен за Претседател на Советот на Старите; за времето на владеењето на Napoleon беше именуван за Министер за правда, а потоа за Претседател на Corps légilsatif. Имаше голем број на одлики добиено од страна на ложата “Suprême Conseil de France.”.

Sebastiani, Horace François Bastien (1772-1851 година), Маршал; дел од Царството од 1798 година; како војник се има истакнато кај Маренго, Аустерлица, во Шпанија и Русија. Пратеник во Цариград и застапник на Корзика; по завршувањето на реставрацијата Бурбона, се борел за уставни права и слобода; за време на владеењето на Luj Filip беше Министер за внатрешни работи. Именуван за чувар на Големиот печат во Големиот Оријент на Франција.

Ségur, Louis Philippe, Гроф (1753-1830 година), историчар, дипломат и политичар. Откако Франција и објави војна на Англија, испратен е во Америка како владин комесар; пратеник во Санк Петерсбург; државен советник за Конзулот; Сенатор за време на режимот на Napoleon; член на француската Академија. Од 1821 година Голем претставник на ложата “Suprême Conseil”.

Sérurier, Jean Matthieu Philibert, Војвода (1742-1819 година), Маршал. Се бореше за време на седумгодишната војна, а потоа се приклучи во Револуцијата, како Командант на гардата на Napoleon.

Talleyrand-Périgord, Charles Maurice, Кнез од Беневенто (1754-1838 година), Бискуп, дипломат и државник. Во 1788 година Бискуп во Отен; се приклучи кон Револуцијата во 1789 година. Во 1791 година се заколна на Граѓанскиот устав за свештеници и потоа Папата го екскомуницираше. Бидејќи имаше сомневања за неговата поврзаност со убиениот крал, беше принуден да побегне во 1792 година во Англија, а потоа во САД. Во периодот 1797-1807 година беше Министер за внатрешни работи. Napoleon I го отпушти во 1809 година; во 1814 година придонесе во враќањето на бурбонците на власт; се повлече од политиката во 1815 година. Го поддржи доаѓањето на Luj Filip на престолот во 1830 година; во 1876 година стана Сентор.

Wellhoff, Bernhard, администратор во даночната управа. Беше прв Голем мајстор на Големата француска ложа после Првата Светска војна. Се залагаше за реорганизација на Големата ложа; стекна големи признанија поради напорите кои ги правеше за помирување на ложите кои имаа конфликтни ситуации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/