Масони кои го променија светот – Уметници, скулптори, архитекти

26 октомври, 20110
masoni

Масоните се познати по својот интерес за архитектурата, па воопшто не треба да не изненади што многу реномирани уметници се членови во братството, вклучувајќи ги: Фредерик Аугуст Бартолди, францускиот скулптор кој ја дизајнираше Статуата на слободата; Густав Ајфел, дизајнерот на кулата што го носи неговото име – Ајфеловата кула; таткото и синот скулптори Гуцон и Линколн Борглум, кој во планината Рашмор ги врежаа ликовите на четирите претседатели на САД. Сликарите Марк Шагал и Чарлс Вилсон, исто така, беа Масони.

Густав Ајфел

 

Гуцон Борглум
Марк Шагал
Фредерик Аугуст Бартолди
Чарлс Вилсон

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/