24 февруари, 2020

Радио

Целерот е доста употребуван во исхраната, но најчесто како зачин кој го подобрува вкусот на јадењето, а ретко кој од нас ги знае сите негови придобивки.

Целерот е зеленчук кој го намалува нивото на шеќерот во крвта, а исто така го намалува и крвниот притисок. Тој се препорачува и на лицата кои имаат намален апетит и нарушен имунитет.

Тој е одличен извор на кумарин, супстанца која ги спречува штетните ефекти од слободните радикали и во исто време ја стимулира активноста на одбарнбените бели крвни црнца.

Поради тоа што содржи витамин К, има позитивен ефект на згрутчување на крвта и штити од остеопороза.

 

Остави коментар

Почетна // живот // Исхрана // Благодетите на целерот
Горе