24 февруари, 2020

Радио

Без разлика дали станува збор за кокосово брашно или кокосово млеко, кокосот е многу здрав.

Тој е богат со здрави прехранбени влакна, витамини особено Б, Ц и Е и фолна киселина. Не смееме да заборавиме дека тој има скапоцени минерали како калиум, калциум, магнезиум, цинк и железо.

Кокосот превентивно делува кај оние кои имаат проблеми со срцето и крвните садови, и оважно е да се назначи дека го намалува ризикот од срцев удар.

Но, не треба да се претера со оваа храна. Кокосот е богат со заситени масти, кои доколку се внесат во поголеми количини доведуваат до зголемување на холестеролот во крвта.

 

Остави коментар

Почетна // живот // Исхрана // И кокосот е здрав
Горе