Шест пати ДА за јајцата

10 јануари, 2011
eggs

Нутриционистите велат дека јајцата може да се јадат без грижа за нашето здравје, бидејќи тие имаат посебна биолошка и хранлива вредност. Јајцата се богати со есенцијални масни киселини и протеини, без кои нашето тело не може да функционира правилно. Благодарение на витаминот Д кој помага во спречување на остеопорозата, јајцата го помогаат развојот на коските. Железото во овој прехранбен производ помага во создавањето на црвените крвни зрнца и го спречува настанувањето на анемијата. Јајцата ги чуваат нашите очи, благодарение на присутните каротеноиди, кои помагаат да се спречи дегенерација на жолтата дамка на нашата рожница. Имунолошкиот систем е посилен благодарение на минералот цинк, кој го има во јајцата.