20 февруари, 2020

Радио

Алгите се богати со растителни влакна и јод, корисни регулатори на метаболизмот, крвниот притисок и на тироидната жлезда. На бразилските ореви главен адут им е селенот, минерал со силно антиоксидантно дејство. Според истражувањата, редовното консумирање на храна богата со селен го намалува ризикот од рак на дојка и рак на дебелото црево. Преземете акција! За ужинка во канцеларија, или како појадок, јадете по шест од бразилските ореви: така се внесуваат 60 mg селен, дневната препорачана количина. Во готвените јадења додадете алги како ароматичен зачин: Комбу алгите-одлично одговараат со месото, и Арам-алги, одлични за варивата од зеленчук. Важно е да ги консумирате секојдневно во мали количини.

Остави коментар

Почетна // живот // Исхрана // Запознајте се со бразилските ореви и алгите
Горе