Париска торта

popara14 ноември, 20121min01
torta

Потребни состојки:

За бисквит:

  • 6 јајца
  • 150гр шеќер
  • 50гр какао
  • 100гр ореви
  • 60гр брашно
  • малку масло
  • ванилин шеќер

За фил:

  • 1/2л слатка павлака
  • 250гр чоколадо
  • 50гр шеќер
  • 150гр печени мелени лешници

Начин на подготовка:

Одвоете ги белките од жолчките, па од белките изматете цврст снег со постојано додавање на шеќер. Полека додадете ги едно по едно жолчките, па брашното, какао, масло и ванилин шеќер. Тестот печете го во калап на 200 степени и кога ќе се олади исечете го на три кори. Варете ја павлаката со чоколадо и шеќер со лесно мешање 5 минути, кога добро ќе се олади, изматете ја во шлагот. Филувајте ги корите и украсете ја тортата со мелени лешници.

One comment

  • sofija

    22 ноември, 2012 at 12:07

    pariska torta

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag