Потребни состојки:
За бисквит:
- 6 јајца
- 150гр шеќер
- 50гр какао
- 100гр ореви
- 60гр брашно
- малку масло
- ванилин шеќер
За фил:
- 1/2л слатка павлака
- 250гр чоколадо
- 50гр шеќер
- 150гр печени мелени лешници
Начин на подготовка:
Одвоете ги белките од жолчките, па од белките изматете цврст снег со постојано додавање на шеќер. Полека додадете ги едно по едно жолчките, па брашното, какао, масло и ванилин шеќер. Тестот печете го во калап на 200 степени и кога ќе се олади исечете го на три кори. Варете ја павлаката со чоколадо и шеќер со лесно мешање 5 минути, кога добро ќе се олади, изматете ја во шлагот. Филувајте ги корите и украсете ја тортата со мелени лешници.
One comment
sofija
22 ноември, 2012 at 12:07
pariska torta