Кремпита со шлаг

19 април, 20120
blag

Потребни состојки:

  • 250гр – лиснато тесто
  • 100гр- густин
  • 30гр-брашно
  • 3пати по 100гр- шеќер
  • 4-јајца
  • 750 мл.    млеко
  • 300мл. Вода
  • 250мл. Слатка павлака
  • 2 – ванилин шеќери

 

Начин на подготовка:

Лиснато тесно, рассукајте го во тенки кори, поделете го на 2 дела, во димензии, помали од четвртест плех, да се набоцкаат со вилушка па да се испечат. Една кора оставете на дното на плехот, за подлога, а другата исечете ја на квадрати, колку ќе има парчиња.

Белките и 100гр. шеќер, изматете ги во цврст шлаг. Жочките и 100гр. шеќер изматете ги, додадете ванилин шеќер, густин, брашно, и вода(гутинот и водата наизменично во неколку наврати)

 

Ставете го млекото да се вари, кога ќе се подигне и проврие до дасдете ја смесата од жолчките и густинот. Варете на среден оган, ус стално мешање , се додека кремот не се згусне. Тргнете го од оганот , па сеуште вруќ , полека измешајте го со кремот од белки. Да се истури преку, кората и да се израмни.

Кога ќе се олади и стегне, дасе намачка со слатка павлака изматенма со 100г, шеќер. Врз тоа да се поредат парчиња од долга кора и да се остави се добро да се стегне во фрижидер. Пред служење да се посипе со шеќер во прав.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *