Парфе од малини и боровници

24 мај, 20120
2

Многу декоративен рецепт, воедно вкусен и освежителен.Може да се подготви од овошје по ваш избор.

 

Потребни сосојки:

За парфе:

  • 2лаж. ликер
  • 2лаж. цвет од лаванда(чај)
  • 3 жолчки
  • 1 – портокал
  • 300мл. слатка павлака

 

Додатоци:

  • 250гр Боровинки
  • 250гр Малини
  • 50гр – шеќер
  • 4 – лаж. мусли со суво грозје

 

Начин на подготовка:

 

1.Во мал сад се става чај од цвет од лаванда, се става ликер и 3 лаж. вода. Сето ова се вари на тивок оган околу 5 мин. се трга од огнот и се остава да отстои 30 мин. Сварената течност се процедува низ густа цедалка, а процедената ечност се става на страна.

2. Течноста се става на чинија , се додава јајца и шеќер  и пенасто се изматува со жица над пареа односно над сад со вода кој не теба да врие. Портокалот се измива, се суши и се остава околу 10 мин. во замрзнувач. Да се иструга кора од портокал околу 1 лажичка.

3. Чинијата се трга од пареата, кората и сокот од портокал да се исмешаат со јајцата. Павлаката цврсто да се измати па се соединува со претходно добиената маса. Боровниците и малините да се измијат и да се остават да се исцедат.

200 г. малини да се испасираат во блендер.

4. Се става половина од кремот во чаша, а потоа се посипуваат испасираните малини, преку нив мусли, па боровинки, а потоа останатиот крем, се украсува со останатите бобици и се остава во фрижидер до служењето.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi