Париски еклери

20 февруари, 2012
pastry on plate

Потребни состојки:

За тесто:

4 јајца

150 гр. брашно

10 гр. путер

1 лажица шеќер

2 лажици шеќер во прав

Малку сол

За фил:

1 јајце

1 жолчка

2 дл. млеко

100 гр. шеќер

100 гр. маргарин

30 гр. скробно брашно

80 гр. зашеќерени бадеми

Припрема:

Загрејте 2 дл. вода, па додадете го шеќерот и путерот и малку сол и постојано мешајте се додека не зоврие смесата. Тргнете го тенџерето од оган, додадете го брашното и силно мешајте, па вратете го тенџерето на оган и гответе со мешање се додека смесата не почне да се издвојува од тенџерето. Потоа тргнете го повторно од оган, додадете едно јајце и силно измешајте.

Смесата ставете ја во готварски шприц со отвор за еклери и направете форми на еклери во тава обложена со хартија за печење. Печете на температура од 200 степени во загреана рерна околу 15 минути, па малку отворете ја вратата на рерната и печете уште 15 минути. Оставете ги еклерите да се изладат.

За филот пенесто изматете го јајцето, жолчката и шеќерот. Со постојано матење додавајте го скробното брашно и постепено сипувајте го млекото.