Пилав ориз

30 ноември, 20120
oriz

Потребни состојки:

  • 3 лажици масло
  • чешне лук
  • 3 лажици излупени бадеми
  • 2 главици кромид
  • 500гр овчо месо
  • сол
  • пиперка
  • 2 лажици доматно пире
  • 750мл супа со месо
  • 250гр ориз
  • 100гр суво грозје

Начин на подготовка:

Маслото загрејте го во тенџере и во него испржете ги бадемите со лукот. Извадете го лукот, па во тенџерето додадете ситно сецкан кромид, пропржете и додадете го месото исечено на коцки и пржете додека не порумени. Додадете сол, пиперка, а доматот помешајте го со супата и со тоа прелијте го месото. Варете покриено еден час, па додадете го измиениот ориз и сувото грозје. Оставете уште 20 минути да се свари оризот на тивок оган, а потоа сервирајте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi