Пилешко со јаболки и сос од сливи

15 мај, 20120
1

Со додавање на јаболки и сливи, месото добива сосема  нов вкус. Наместо сливи, можете да пробате со смокви или со кајсии.

Потребни состојки:

  • 1кг. Пилешко бел месо.
  • 1главица. Кромид
  • 2 јаболки
  • 8 суви сливи

Начин на подготовка:

  1. Се сече на парчиња белото месо. Се лупи кромид, а јаболките се мијат, се сечат на четвртинки а се вадат петелките и семките.
  2. Се сецка кромидот на ситно и се пропржува на зејтин се додека не добие стаклест изглед. Се додава месото и се пропржува . Се посолува (или се додава зачин), потоа се додаваат јаболките, сливите и се налева половина чаша вода. Се динста во поклопен сад 15 мин. Се долева вода , доколку испари.
  3. Пилешкото се сервира заедно со јаболките , сливите и супата од пржењето. Се посипува со исецкан магданос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *