Похован сладолед

17 април, 20120
5

Состојки:

  • 500гр – Ванила сладолед
  • 85гр-мелен кекс
  • 2г.- цимет
  • 3 – белки
  • 2000мл. Зејтин за фритеза

Начин на подготовка:

Одвојте го сладоледот во 8 топки.

Ставете ги на пергамент и оставете ги во замрзнувач на 1 час.

Во длабок сад, помешајте цимет и кекс.

Во друг сад, изматете белка додека не добиете пенлива маса.

Валкајте ги топките од сладоледот во белките па потоа во кекс се додека цел не се прекрие со кекс трошки. Потоа повторно замрзнете на 3 часа.

Во длабок зад загрејте масло на 190степени.

Со шуплива лажица, топките поховајте ги 10 – 15 секунди, една по една, се додека не станат  златни. Исцедете  ги на хартиена подлога и веднаш послужете.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi