Топчиња од месо со јајца

28 мај, 20120
рецепт

Потребни состојки:

  • 8оогр Мелено свинско месо.
  • 1 поголема главица кромид
  • 1 јајце
  • Средина од две кришки од леб
  • Свеж магданос
  • Сол
  • Бибер

За прелив:

  • 8 варени јајца

 

За поховање:

2 јајца.

  • Брашно
  • Презла

 

Начин на подготовка:

  1. Се сечка кромидот на ситно, и се пропржува на зејтин додека да омекне.

Се меша со месото и останатите состојки и се размешува добро.

  1. Поделете ја смесата на 8 дела. Со рака истенчете го секој дел и во него ставете по 1 јајце. Преклопете го со смеса од месо и со рака формирајте топки.
  2. Топките валкајте ги во брашно, па потоа во јајца, во презла и пржете на средна температура да поруменат од сите страни.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *