Торта од црно и бело чоколадо

14 мај, 20120
1

Потребни состојки:

  • 250гр – путер
  • 140гр -шеќер во прав
  • 140гр -чоколадо за говење
  • 5-жолчки
  • 5-белки
  • 140гр-брашно

 

За фил:

  • 7 јајца
  • 7 лаж. Шеќер
  • 125гр Путер
  • 100гр – бело чоколадо

 

За глазура:

  • 140гр – шеќер во прав
  • ¼ л. Топла вода
  • 180гр Чоколадо ва готвење

 

Начин на подготовка:

  1. Се мати путерот, пенасто. Се додава шеќерот во прав и се разматува со миксер. Се омекнува чоколадото и се додава во путерот. Потоа се додава со матење една по една жолчка. Од белката се прави цвст шлаг, се додава во смесата и на крајот се замешува со брашно. Калапот за торти се мачка ссо путер, се посипува со брашно, се става смесата и се пече на умерено загреана рерна околу 1 час.
  2. Да се варат на поареа жолчките со шеќерот. Се додава чоколадото. Во оладениот фил  се додава шлагот од белките и пенасто изматениот путер.
  3. Оладената торта се ече на половина (долната кора да е потенка)Се филува.
  4. Глазурата на тортата се припрема на следниов начин: Шеќерот во прав се прелива со ¼ л. Вода , за да се истопи шеќерот.

Се додава чоколадата и се меша на шпорет додека не се стопи да се добие густа маса за прелив. Да се прелие целата торта со глазура и да се украси по желба.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *