Коцки со Медено срце
Состојки:
За кора:
2 филџани брашно
1 филџан масло
1 филџан шеќер
1 филџан мелени ореви
1 филџан вода
2 лажици какао
1 прашок за пециво
Фил:
1 л газиран сок од портокал
200 гр шеќер
3 ванила пудинг
5 лажици густин
1 маргарин
300 гр Медено срце
Глазура:
150 гр чоколада
4 лажици масло
Подготовка:
Во длабок сад додадете ги сите состојки за кората па добро соединете ги со миксер. Смесата се исипува во подмачкан плех со маргарин и брашно, па се пече на 220 степени, 10 минути, па уште 10 минути на 180 степени. Одвојте малку сок (од портокал, лимон или мандарина по желба) па растворете го пудингот и густинот. Остатокот од сокот се става на оган да проврие, се додава шеќер, а потоа и смесата од пудинг и густин. Се вари додека масата се згусне. Во ладниот пудинг се додава маргарин, се мати со миксер, па се додаваат сецкани медени срца. Врз кората се нанесува фил, а врз филот глазура од чоколада. Откако добро ќе се олади, се сече на коцки.