Мусака со пире од компири

22 јануари, 20130
musaka

Потребни состојки:

За пире:

  • 800гр бел компир
  • 40гр путер
  • 50мл млеко
  • сол

За фил:

  • 500гр мелено говедско месо
  • 2 главици кромид
  • лажичка исецкан магдонос
  • сол
  • бибер
  • 100гр кашкавал

Начин на подготовка:

Исчистете го компирот, исечете го на коцки и варете десет минути во врела вода. Потоа исцедете го од вишокот течности, посолете и изматете со путер и млеко. За фил пропржете го исецканиот кромид, додадете мелено месо и зачини, па продолжете да пржите со мешање. На крајот додадете исецкан магдонос. Во подмачкан огноотпорен сад ставете половина од подготвеното пире од компири, одозгора ставете фил од месо, и на крајот останатиот дел од пирето од компир. Печете десетина минути на 180 – 200 степени. На топлата мусака посипете рендан кашкавал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi