Потребно ви е:
- ½ шолја путер
- 1 и 1/3 шолја темна чоколада
- 2 јајца
- 1 шолја шеќер
- Лажица екстракт од ванила
- ½ шолја брашно
- 2 лажици незасладено какао
- 1 шолја сечкани ореви
Од дадената мерка ќе добиете 24 колачи, за кои потребни ќе ви бидат 25 минути за подготовка и половина час за печење.
Подготовка:
Ставете хартија за печете во тава, а рерната загрејте ја на 180 степени.
Истопете го путерот и ¾ шолја чоколадо, па оставете го да се олади.
Изматете 2 јајца, додајте им го шеќерот, а кога ќе добиете пенеста смеса додајте го екстрактот од ванила и оладената мешавина на чоколадо и путер.
Преку смесата истурете го какаото, брашното, оревите и парчињата преостанато чоколадо, па мешајте со лажица.
Намачкајте ја тавата со малку путер и смесата истурете ја во неа. Печете 30 минути.
Изладете го колачот, па исечете го на 24 вкусни чоколадни коцки кои може да ги прелиете со бел крем и сезонско овошје. Преклопете ги како мини слатки сендвичиња.