Без конкуренција: Торта над тортите
Состојки:
За кора:
3х5 белки
3х10 лажици шеќер во прав
3х5 лажици мелени ореви
3х2 лажици брашно
За крем:
1 л млеко
15 жолчки
10 лажици шеќер
9 лажици брашно
250 гр шеќер во прав
250 гр путер/маргарин
150 гр мелени ореви
Малку млеко за попарување на оревите
200 гр чоколадо
3 пакетчиња шлаг крем од ванила
200 мл млеко или кисела вода за шлаг кремот
Подготовка:
Направете 3 кори од по 5 белки, 10 лажици шеќер во прав, 5 лажици ореви и 2 лажици брашно. Измешајте ги брашното и оревите и внимателно додадете ги во матените белки. Се пече на 180 степени околу 25 минути, секоја кора. Кога ќе се испечат, покријте ги корите со крпа додека го подготвувате кремот.
Крем: 7 жолчки се мешаат со 10 лажици шеќер и 9 лажици брашно и се вари кремот во 1 литар млеко. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер во прав. Посебно изматете 250 гр маргарин, па измешајте го со матените жолчки и сето тоа изедначете го оладениот крем.
1/3 од филот извадете и на тоа додадете 150 гр ореви попарени со млеко (потребно е само малку млеко ). Во преостанатите 2/3 од филот додадете 200 гр топено чоколадо. Изматете ги шлаг кремите од ванила со млеко или кисела вода.
Редослед: кора, шлаг, црн фил, кора, шлаг, бел фил, кора, шлаг, црн фил.