Домашно Тоблероне
7 февруари, 20140
Состојки:
1 маргарин од 250 гр
3 јајца
300 гр шеќер
200 гр чоколадо
2 лажици какао во прав
100 гр пржен сусам
100 гр сецкани, пржени, не солени кикиритки
200 гр мелени бисквити
100 гр чоколадо за прелив
Неколку капки масло
Подготовка:
Загрејте го маргаринот на водена пареа и почекајте додека се стопи.
Јајцата и шеќерот изматете ги добро и додадете ги во маргаринот.
Загревајте се додека шеќерот не се стопи, додадете какао, чоколадо, полека мешајте и додадете ги кикиритките, бисквитите и сусамот.
Калап-тепсијата подмачкајте ја со неколку капки масло и топлата смеса префрлете ја внатре. Почекајте да се стегне смесата, па додадете го чоколадниот прелив на крај. Се сече на парчиња и се служи со кафе или чај.