Домати во шише

29 септември, 20140
16

 

Состојки:

  • 10kg домати
  • 10 лажици сол
  • 20g мелен бибер
  • 1 парче конзерванс

Подготовка:

Сомелете ги доматите во машина, па сокот ставете го во големо тенџере. Варете на силен оган, додајте сол по желба и бибер.

Варете околу 100 минути, а пред крајот додадете го конзервансот.

Кога сокот од домати е готов, тргнете го од оган и топол прелијте го во стаклени шишиња кои ќе ги затворите со метално капаче.

Шишињата превртете ги обратно и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа вратете ги во првобитната положба, ставете ги во кутија и замотајте ги со старо ќебе. Оставете ги да отстојат 12 часа пред да ги сместите во ладилникот.

При подготовката на зимницата добро е да знаете:

1. Лажицата за мешање е најдобро да биде дрвена

2. Користете садови од материјали кои не рѓаат

3. Зимницата чувајте ја на темно, суво и студено место.

4. Никогаш не користете повеќе конзерванси од пропишаната доза, заради тоа што се хемиски средства.

5. За туршија и кисели краставички најдобри се краставичките со рапава кора.

6. За конзервирање најпрепорачливи се ситните домати.

7. Користете само зрели, здрави и квалитетни плодови.

8. Зеленчукот варете го во здрави, неоштетени садови.

9. Сите тапи за шишиња темелно измијте ги во зовриена вода.

10. За зимница користете исклучиво јодирана сол.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *