Карамел колачи со јаболка
Состојки
• 300 бисквити
• 1 кг јаболка
• 500 гр шеќер
• 100 гр маргарин
• 100 мл вода
• мелени оревчињаПодготовка
Излупете и изрендајте ги јаболката. Додадете им 2 големи лажици шеќер и варете ги сѐ додека не испари течноста која ја пуштиле јаболката. Бисквитите наредете ги во правоаголен сад. Потоа, ставете половина од пржените јаболка, наредете втор ред бисквити и втората половина од јаболката. Завршете со уште еден ред бисквити. Најдобро е да се остави да отстои преку ноќ во фрижидер.Остатокот од шеќерот истопете го за да добиете карамел. Внимавајте да не ви загори. Треба да има златна боја. Потоа, додадете 100 мл вода и варете сѐ додека не се растопи карамелот. При крај, додадете го маргаринот и варете уште 5 минути.
Извадете го колачот од фрижидер. Исечете го на коцки или триаголници и секое парче прелијте го со карамел. На крај, посипете со мелени оревчиња. Пред сервирање, оставете колачот да се излади.