Помфрит со пржен кромид

10 јуни, 20140
12

Состојки
● 3 гла­вици кро­мид
● 2/3 шолја јабо­лков оцет
● 1 голема лажица шеќер
● 5 пого­леми компири
● сол
● масло за пржење

Подготовка
Чекор 1: загрејте ја рер­ната на 180 сте­пени. Раз­двојте го кро­ми­дот на прстени. Во еден помал сад изме­шајте шеќер и оцет и ста­вете го на уме­рен оган да се рас­топи шеќе­рот. Изме­шајте го овој рас­твор со кромидот.

Чекор 2: пот­пе­чете ги компи­рите во рерна (45−60 минути). Оста­вете да се изла­дат. Во подла­бок сад ста­вете масло и загрејте го. Пре­се­чете ги компи­рите на пого­леми и помали парчиња.

Чекор 3: ста­вете го компи­рот да се пржи. Вртете за да се запржи убаво и да стане крц­кав. Потоа, ста­вете го на хар­тија за да се впие масно­ти­јата и вед­наш посо­лете го. Прсте­ните кро­мид малку запр­жете ги (колку да ста­нат крц­кави) и потоа изме­шајте ги со компи­рите. Попр­скајте со малку оцет и серви­рајте веднаш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi