Слатка проја

8 јули, 20140
12

Состојки

  • 120 грама пченкарно брашно
  • 120 грама пченично брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 200 грама пченка од конзерва
  • 60 грама шеќер
  • 50 грама путер
  • 2 јајца
  • 2.5 децилитри млеко
  • 2 лажици кафеав шеќер

Подготовка

Во сад промешајте ги двата вида брашно и прашокот за пециво.

Додадете ја исцедената пченка, белиот шеќер, 40 грама стопен путер и изматените јајца. На крај додадете го млекото.

Сето ова матете го додека не добиете изедначено тесто.

Ставете го тестото во сад за печење кое предходно е премачкано со путер. На врвот посипете со кафеав шеќер. Ставете го во загреана рерна и печете 40 – 50 минути на температура од 180 степени.

Откако ќе го испечете, оставете го колачот да отстои во садот околу 5 минути, а потоа извадете го и поставете го на соодветна чинија.

Послужете го со омилениот мармалад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi