Слатка проја
8 јули, 20140
Состојки
- 120 грама пченкарно брашно
- 120 грама пченично брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- 200 грама пченка од конзерва
- 60 грама шеќер
- 50 грама путер
- 2 јајца
- 2.5 децилитри млеко
- 2 лажици кафеав шеќер
Подготовка
Во сад промешајте ги двата вида брашно и прашокот за пециво.
Додадете ја исцедената пченка, белиот шеќер, 40 грама стопен путер и изматените јајца. На крај додадете го млекото.
Сето ова матете го додека не добиете изедначено тесто.
Ставете го тестото во сад за печење кое предходно е премачкано со путер. На врвот посипете со кафеав шеќер. Ставете го во загреана рерна и печете 40 – 50 минути на температура од 180 степени.
Откако ќе го испечете, оставете го колачот да отстои во садот околу 5 минути, а потоа извадете го и поставете го на соодветна чинија.
Послужете го со омилениот мармалад.