Сос од јогурт, сирење и зачини

10 јуни, 20140

Состојки

• 0,5 литар јогурт
• 2 мали лажици свежи тревки и зачини: боси­лек, ори­гано, мајо­ран, мај­чина душица, маг­до­нос, рузма­рин, или ½ мала лажица црн или бел бибер, кори­јан­дер или чили во прав

Подготовка

Под­го­твете цеда­лка за јогурт, сито или малечка цеда­лка со три слоја. Поста­вете чиста газа или хар­тија за филтер кафе. Поста­вете ја цеда­лката или ситото врз голем сад.

Налејте го јогур­тот и покријте го со пла­стична фолија. Садот оста­вете го во фри­жи­дер околу 24 часа. Потоа, про­це­дете убаво и отстра­нете ја течноста.

Изме­шајте ги зачи­ните со сире­њето кое сте го добиле од јогур­тот. Потоа, покријте го садот и оста­вете го во фри­жи­дер уште една недела. Серви­рајте по две големи лажици по порција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi