Запечен компир со маслинки

7 јули, 20140
8

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 1 кромид со средна големина
  • 2-3 чешниња лук
  • Маслинки ( количина по желба)
  • Сол, бибер, вегета
  • 200 гр рендано сирење
  • Маслиново масло ( или обично)

Подготовка:

Сварете го компирот и оставете го целосно да се олади. Можете да го сварите навечер и да го оставите преку ноќ да се олади.

Исечкајте го кромидот, посолете го и малку пропржете. Додадете ги сечканите маслинки и исечканиот лук.

Промешајте, динстајте кратко и тргнете ја тавата од оган.

Изрендајте ги целосно оладените компири и додадете го кромидот и маслинките.

Зачинете, додадете маслиново масло и промешајте.

На крај додадете ½ од ренданото сирење, па целата смеса распоредете ја во тава за печење која предхотно сте ја намрсиле.

Преку смесата пропрскајте го остатокот од ренданото сирење и печете на 180 степени додека не добие малку боја.

Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *