Торта Наполеон

popara14 јануари, 201418min00
26

Состојки:

Малку сол,

Прашок за пециво

Ванилин шеќер х 2

200 гр шеќер

2 јајца

500 гр путер

500 мл млеко

350 гр брашно

Подготовка:

За тестото – 250 гр путер и 300 гр брашно, прашок за пециво, малку сол и 3-4 супени лажици вода.

Додавајте го брашното внимателно, додека не добиете меко тесто, а ако е потребно додадете уште брашно. Тестото треба да отстои 30 минути во фрижидер.

Откако ќе се олади се прават 4-5 топчиња, кои се сукаат и се боцкаат со вилушка.

Се печат 5-6 минути во калап.

Се вари крем од 500 мл млеко, 2 јајца, 200 гр шеќер, 2 супени лажици брашно и ванилин шеќер.

Посебно се мати 250 гр путер и се соеднува со млечниот крем.

Се поставува ред кора, ред крем. Најгоре се завршува со крем.