23 мај, 2017

Радио

Потребни состојки:

  • 5 чаши шеќер
  • 1 чаша вода
  • 6 лажици путер
  • 1 чаша павлака

Начин на подготовка:

Истурете го шеќерот во тенџере, додадете вода со лизгање по работ на тенџерето, така ќе избегнете шеќерните кристали да се распрскаат по рабовите на тенџерето.

Не проврие, па оставете не силен оган додека смесата не добие боја на килибар. Тргнете од оган и со дрвена лажица измешајте путер и павлака.

Истурете во плиток калап обложен со подмачкана хартија. Нека се лади.

Стврднатиот карамел исечете го на коцки и послужете.

Откако ќе се олади карамелот чувајте го на собна температура.

 

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Карамели на домашен начин
Горе