Направете домашен крцкав ѓеврек

20 декември, 20160
14

Состојки:

  • 500-600 гр брашно
  • 300 мл млака вода
  • малку масло
  • 30 гр квасец
  • 5 лажици шеќер
  • сусам

Начин на подготовка:

  1. Квасецот растворете го во вода, додајте шеќер и кога ќе се раствори додајте брашно. Замесете средно тврдо тесто. Кога ќе биде глатко покријте го да одмори 30 минути.
  2. Растегнете го тестото на дебелина од 1,5 см и вадете поголеми погачици, а потоа од нив со чаша вадете помали. Така добивате исечени ѓевреци. Прекријте со фолија.
  3. Во тенџере ставете шеќер и карамелизирајте го па додајте 1 л вода. Кога ќе зоврие спуштајте ги ѓевреците и гответе ги околу 2 минути.
  4. Вадете ги на крпа на која сте ставиле сусам. Посипете ги со сусам, а потоа наредете ги во плех на кој сте ставиле хартија за печење.
  5. Рерната вклучете ја на 200 степени и печете околу 30 минути.

https://www.youtube.com/watch?v=J_JAhE5LZUo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi