25 септември, 2017

Радио

Бојата на жолчката открива многу за кокошката и нејзината здравствана состојба. За жал, повеќето јајца на нашата трпеза не се баш најздрави.

Повеќето носилки цел живот се затворени во кафези во кои нема сонце. Дури и „домашно произведените“ јајца не се донесени од кокошка која слободно шетала низ дворот.

Сакате да бидете сигурни? Погледнете ја жолчката од јајцето.

Повеќето купени јајца имаат жолчка како средната – кревка и светложолта која открива дека исхраната на кокошката е нездрава.

Иако изгледа необично, густата и портокалова е најздравата варијанта.

„Кокошките кои се слободно одгледувани имаат можност да јадат храна со пигмент, а тој пигмент го пренесуваат на жолчката,“ објаснуваат докторите за хранливоста на јајацето.

znaete-li-sto-e-zdravo-koja-od-ovie-3-zolcki-vi-izgleda-normalno-02.jpg

Мастите и белковините се исти во речиси сите јајца, но исклучиво темната жолчка е знак дека јајцето е богато со ксантофили и омега3 масни киселини.

Покрај тоа, здравото јајце е богато со бета-каротен, витамини А, Д и Е.

Остави коментар

Почетна // живот // Исхрана // Знаете ли што е здраво? Која од овие 3 жолчки ви изгледа нормално?
Горе