23 септември, 2017

Радио

Пред да одиме на спиење, често земаме чаша, или бокал со вода за да ни биде на дофат на рака, но можеби не сме свесни за опасностите што не демнат.

Прво што можеби сте приметиле е необичниот вкус на отстојана вода. Дали тоа значи дека водата се „расипала”?

Во тек на ноќта, водата била изложена на воздух и така го впила јаглендиоксидот чиј дел се претворил во карбонска киселина (го променила својот хемиски состав). Кога карбонската киселина ќе отпушти еден, или два протони, ќе се трансформира во бикарбонат, или карбонат, ПХ факторот на водата се намалува поради што таа го менува вкусот.

Воедно, водата беше изложена на бактерии и прашина. Тоа се не значи дека веднаш ќе сé разболите, пишува Time.

Остави коментар

Почетна // живот // здравје // Дали е опасно да се пие вода што преноќила во чаша?
Горе