ЗАСТРАШУВАЧКА МОЌ НА ПРИРОДАТА: Ледено „цунами“ руши сè пред себе

8 март, 2017
ЗАСТРАШУВАЧКА МОЌ НА ПРИРОДАТА: Ледено „цунами“ руши сè пред себе

Видео објавено на Јутјуб прикажува како големи количини лед почнале да излегуваат од езеро и тргнале кон куќите на брегот. Баш како вулканската лава, мразот во многу кратко време го прекрил брегот и стигнал до куќите.

Налетите лед кој излегува од езеро се ретка појава која се нарекува ледено цунами, а до кое доаѓа кога силен ветер или јаки струи во водата ќе го придвижат ледот кон копно.

https://www.youtube.com/watch?v=B9eJafiBGC8