Откриено село „кое не постои“

6 март, 2017
7

Фуроре е село во Италија во провинцијата Салерно во регионот Кампанија, која е скриена во фјордот, во една мала пукнатина во камења кои некогаш биле одлична заштита за своите жители од морските разбојници.

Еднаш многу одамна, на ова место било изградено едно мало село без густо населени куќи и без плоштад. Сите куќи, улици и скали биле скриени зад една карпа која неможе да се види од морето, затоа денес Фурора се нарекува и “село кое не постои.”

Главната атракција Фуроре е фјорд или Фиордо. Ова е всушност тесна клисура во чија внатрешност се наоѓат стари рибарите куќи. Фјорд е најстарото место на ова село. Според 2011 година, во селото живееле 810 жители.