20 септември, 2018

Радио

Прекрасниот Краков се наоѓа во јужниот дел на Полска, распослан покрај реката Висла. Прекрасниот град е секогаш добра идеја за да го посетите, а ова е истовремено и идеална можност да го погледнете кралскиот дворец Вавел – полскиот Камелот – голем, впечатлив и исткаен од безброј легенди! Оваа земја била одредена од древните Римјани како варварска. Кнезот го убил ужасниот змеј Вавел кој живеел во пештерата под ридот и така ги поставил основите на Краков. Токму името на змејот Вавел со текот на вековите станало симбол на Краков. Прекрасниот Краков се наоѓа во јужниот дел на Полска, распослан покрај реката Висла.Во минатото бил престолнина на Полска, а денес е еден од најголемите културни и универзитетски центри во Европа. Стариот дел на градот е под заштита на UNESCO како светско културно наследство од највисок ранг.

„Нурнете“ низ прекрасните улички на Краков.

1927

DSC_0516

GP_Krakow

header_tlo4

krakow-134090

Poland-Krakow3-6

turcja_krakow_forum

Wawel2

Wawel-Castle-and-Cathedral-krakow

Остави коментар

Почетна // патување // ДЕСТИНАЦИИ // Прошетајте низ калдрмите на прекрасниот Краков
Горе