Брз ручек на италијански начин: Потпечени тортелини

15 август, 20170
12

Тортелините се паста во форма на прстен која потекнува од северниот дел на Италија, односно Болоња и Модена, и ако мислевте дека зборот „тортелини“ потекнува од зборот „торта“ целосно сте биле во право.

Овој рецепт ќе ве натера да ги засакате тортелините и тие да станат чест оброк на вашето мени.

Состојки:

2 лажици масло за јадење
1 кромид, исечкан
3 чешниња лук
450g говедско мелено месо
125ml црвено вино
2 лажици доматно пире
30g мелени домати
малку оригано
сол, буковец
800g тортелини
моцарела, пармезан

Начин на подготовка:

1. На загреано масло пропржете го кромидот и лукот и додадете го говедското месо.

2. Откако добро ќе се пропржи додадете ја пастата од домати и црвеното вино.

3. Динстајте некое време па додадете ги мелените домати, ориганото, буковецот и сол.

4. Садот за печење намачкајте го со масло и истурете ги претходно сварените тортелини. Врз тортелините истурете ја готовата смеса и убаво измешајте. Посипете со моцарела и пармезан.

5. Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете 25 минути на температура од 350 степени. Декорирајте со босилек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *