Чоколадна капучино торта

27 април, 20170
9

Состојки:

1. Бисквит:

  • 5 јајаца
  • 150g шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 130g брашно
  • ½ кесичка прашок за печиво
  • Сол на врв од лажичка
  • 200g путер
  • 4 кафени лажички капучино во инстант прав
  • 200g чоколадо за готвење

2. Крем:

  • 500g крем сир
  • 250g бело кравјо сирење
  • 100g шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер

3. Прелив:

  • 100ml зовриена вода
  • 3 кафени лажички инстант капучино прав
  • 200g чоколадо за готвење

4. Глазура:

  • 200g чоколадо за готвење
  • 200ml павлака

Подготовка:

1. Бисквит:

Стопете ја во тенџерче чоколадата за готвење со путерот и оставете ја да се олади. Одвојте ги белките од жолчките, па жолчките со помош на миксер посебно смутете ги заедно со шеќер и ванилин шеќер додека не се направи пена. Постепено додавајте од брашното, капучиното, солта и прашокот за печиво. Додајте ја стопената чоколада и на крајот белките. Смесата истурете ја во калап за торта, обложен со хартија за печење и ставете ја во рерна на 175C околу 40 минути. Откако бисквитот ќе се испече, оставете го да се излади и поделете го на два дела.

2. Крем:

Измешајте го крем сирот со шеќер и ванилин шеќер, па додајте го белото кравјо сирење и мешајте додека не добиете соединета смеса.

3. Прелив:

Во зовриена вода направете го капучиното во прав па додајте ја скршената чоколада и мешајте додека не се стопи.

4. Глазура:

Во тенџерче загрејте ја павлаката. Додајте ја искршената чоколада и мешајте додека да добиете густа смеса. Оставете ја глазурата да се олади.

5. Составување:

Првиот дел од бисквитот ставете го во сад за торта. Прелијте ја целата површина со прелив, па поклопете го со другиот. Премачкајте ја целата површина и рабовите на тортата со кремот и преливот, а во средината на врвот полијте со течната глазура. Оставете ја тортата во ладилник на неколку часа, а потоа послужете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi