Kифлички со мармалад

16 јуни, 20170
13

Состојки

1 пакетче лиснато тесто

Мармалад по избор

1 жолчка

3 лажици млеко

малку шеќер во прав

Подготовка

Добро измесете го лиснатото тесто и исечете го на триаголници. На секој триаголник ставете малку мармалад па замотајте ги во облик на кифлички. Редете ги кифличките во тепсијата па премачкајте ги со жолчката и млекото. Загрејте ја рерната на 170 степени, па ставете ги кифличките да се печат околу 25 минути. Кога ќе бидат готови оставете ги малку да се оладат, па послужете ги прелеани со шеќер во прав.

Како да го подготвите лиснатото тесто:

Ви претставуваме брз и едноставен начин за подготовка на лиснато тесто, од кое што можете да направите слатки и солени пецива.Од основни лиснати теста можете да подготвите разни пецива, слатки и солени. Иако е врежано мислењето дека неговата подготовка е тешка и комплицирана, постои лесен и брз начин. Доколку се одлучите домашното лиснато тесто да го употребете за подготовка со фил или мармалад, или пак, како крем, намалете ја количината на сол.

Состојки:

200 г. брашно

200 г. путер

3 г. морска сол

75 мк. вода

Првиот чекор е да ги помешате брашното и солта, а потоа да додадете путер. Важно е путерот да биде ладен за да не се стопи додека се меша со брашното.

Постепено додадете вода и мешајте. Доколку оцените дека вам тестото ви е премногу влажно, додадете брашно, а доколку е суво зголемете ја количината на вода. Начинот на подготовка на тестото можете да го погледнете во видеото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi