Ќофтиња во сос од домати
Потребни состојки:
500 гр мешано мелено месо
50 гр рендан пармезан (или пекорино)
2 јајца
1 супена лажица ливчиња од свежо нане (ситно исечкани)
1 супена лажица свеж магдонос (ситно исечкан)
малку сол
1 кафена лажичка морско оревче
50 гр презли
300 гр доматен сос (за сосот)
2 чешниња лук
2 кафени лажички мајчина душичка
1/2 кафена лажичка црвен пипер
малку маслиново масло
Начин на подготовка:
За да ги направите ќофтињата, во подлабок сад ставете го месото, пармезанот, нането, магдоносот, презлите, морското оревче и јајцата, се добро измешајте и посолете. Меѓу дланките формирајте ќофтиња (како топчиња или како плескавички) и ставете ги во чинија.
Испржете ги ќофтињата убаво од сите страни на умерена температура во загреано масло (околу 10-тина минути)
За да го направите сосот, во тавче со малку масло ставете ги да се запржат лукот, мајчината душичка и црвениот пипер (околу минута-две), а потоа додадете го доматниот сос и оставете ја смесата да се вари околу 10-15 минути.
Додадете ги ќофтињата во сосот и нежно промешајте за сосот комплетно да ги покрие.
Послужете ги ќофтињата заедно со малку сос во подлабоки чинии, а одозгора испрскајте ги со малку свеж исечкан магдонос и рендан пармезан (ако сакате).
Забелешка: Одлично одат со пире. Добар апетит!