11 декември, 2018

Радио

Состојки:

  • 4 јајца
  • 450 гр. тиква
  • 350 гр. шеќер
  • 200 мл. масло
  • 420 гр. брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка сол

Прелив:

  • 200 гр. крем сирење
  • 100 гр. маргарин
  • 400 гр. шеќер во прав
  • 1 лажичка ванила

Приготвување:

Исчистете ја тиквата од семките и кората и сварете ја во ренџере со вода на среден оган, околу 30 минути, додека да омекне.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги јајцата, шеќерот, маслото и исецканата сварена тиква. Додадете ги една по едн алажица брашното, циметот и прашокот за пециво и продолжете со матење.
Истурете го тестото во тавче обложено со хартија за печење и печете го во загреана рерна 30 минути. Оставете го колачот да се излади пред да го исечете на коцки.
Изматете ги кремсирењето и маргаринот додека да добиете кремаста смеса. Додадете го шеќерот и ванилата и матете додека да се изедначи смесата.
Намачкајте ги колачите од тиква со приготвениот прелив и послужете ги.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Колач со тиква
Горе