Крцкави соленки со сусам и мак – готови за половина час

19 јуни, 20170
12

Потребни состојки:

  • 500г. брашно
  • 1,5 дл. масло
  • 1,5 дл. бело вино
  • 1 прашок за пециво
  • 50г. мак
  • 50г. сусам
  • 1 јајце
  • сол

Подготовка:

Замесете тесто од брашното, маслото, виното и солта. Развлечете го на работната маса и премачкајте го со изматеното јајце. Наросете мак и притиснете го во тестото.

mak

Свртете го тестото од другата страна и повторно премачкајте го со изматеното јајце и наросете сусам кој исто така ќе го притиснете на тестото.

dough

Потоа исечете го тестото на ленти и секоја лента свртете ја околу својата оска и наредете ги во тепсија. Печете 25 минути на 180 степени. Сервирајте со свеж зеленчук или некој пикантен сос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *