Мусака од модар патлиџан

5 мај, 20170
16

Потребни спостојки:

  • 1кг. Модар патлиџан
  • 500гр мелено месо
  • 200гр брашно
  • 2лаж. Кисела павлака
  • 1 главица кромид
  • 7 јајца
  • Сол.
  • Бибер
  • 1 дл. Масло

Начин на подготовка:

  1. Се лупи Модриот патлиџан. Се сечка по должина на кришки од по половина см. Патлиџанот се потопува во чинија со ладнао-солена вода, за да ја изгуби горчината.
  2. Се матат 5 јајца и се посолуваат, во друг тањир се става брашно. Патлиџанот се процедува и секое парче се валка во брашно па потоа во јајца и се пржи на масло додека да добие златно жолта боја.
  3. На масло да се издинста ситно сечкан кромид, меленото месо, сол, бибер и се добро се пропржува.

Се матат две јајца, млеко и павлака, се посолува и побиберува.

4. Во ватростален сад се редат по ред похованите патлиџани, преку се распоредуваат , пола маса фил со месо,се залива со една третина од филот од јајца и млеко. Потоа се реди другиот ред на палиџан, месо, и прелив. На крајот, се завршува со ред од патлиџан и се прелива со преостанатаиот прелив со млеко и јајца. Се пече во рерна загреана на 200.C , се пече 45 – 50 мин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi