28 јуни, 2017

Радио

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1кг праз

150мл пире од домати

малку масло

малку магдонос

50гр сирење моцарела

1 главица кромид

малку бибер

1 кисела павлака

500гр мелено месо

малку сол

2 ловорови листови

ПОДГОТОВКА:

Ситно исечете го кромидот и ставете го да се динста.

Во меѓувреме измиете го и исчистете го празот, па исечете го на кругови.

Во поголем сад ставете вода и малку сол.

Откако водата ќе зоврие, додадете го празот и оставете да се вари оклу 5 минути. Откако празот ќе се свари, исцедете го.

Откако ќе го издинстате кромидот,додадете ги пасираните домати и оставете да се крчка уште неколку минути.

Додадете го и месото и оставете да се крчка уште 15 минути.

Додадете го магдоносот и ловоровиот лист.

ФИЛУВАЊЕ:

Во ватростален сад редете еден ред праз, еден ред сос. повторувајте ја постапката се додека не ги потрошите состојките.

Ставте ја павлаката и рамномерно распоредете ја.

На крајот изрендајте ја моцарелата и ставете во рерна да се запече на 200 степени околу 20 минути.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Мусака со праз
Горе