Вкусно лепче со лук и зачини

12 мај, 20170
12

Состојки

550 гр брашно

230 мл вода (топла)

½ пакетче свеж квасец

1 лажичка шеќер

½ лажичка сол

120 гр путер

1 лажица оригано, рузмарин (или босилек)

1 лажица буковец

2-3 чешниња лук

2 лажици крупна сол

малку црн пипер

малку маслиново масло

Подготовка

Во сад ставете малку млака вода, додадете малку брашно, ½ лажица шеќер, издробете го квасецот и оставете го малку да нарасне.

Во меѓувреме растопете го путерот, додадете сол, оригано, сечкан лук, мајчина душичка и убаво измешајте.

Во друг поголем сад ставете го остатокот од водата, додадете брашното, квасецот, путерот и убаво мешајте додека не добиете хомогена маса. Оставете го тестото да нарасне убаво (барем дупло).

Нараснатото тесто уште малку замесете го и префрлете го во подлабок сад (тенџере). Со нож засечете го горниот дел од тестото во форма на крст. Налејте маслиново масло на дното на тенџерето и на самото тесто и попрскајте со крупна сол и буковец.

Печете на 230 степени во загреана рерна околу 30 минути со капак, па намалете на 200 степени, отстранете го капакот и печете уште 10-15 минути. Пред консумирање, оставете го тесто да се олади

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi