Зеленчук од рерна

29 август, 20170
11

Потребни состојки:

 

  • 2 црвени пиперки
  • 2 зелени пиперки
  • 2 главици кромид
  • 150г. Грашак
  • 2 моркова
  • 3 јајца
  • 250мл. неутрална павлака
  • 50г рендан кашкавал
  • Сол, бибер
  • Чили во прав

 

 

Начин на подготовка:

 

  1. Се загрева рената на 180ц.. Пиперката се чисти и се сече на парчиња. Кромидот се сечка на подебели кришки , а морковот на тенки кругчиња. Се процедува грашакот , од конзерва, а доколку е замрзнат , треба да се свари, најпрво. Потоа се меша со останатиот зеленчук. Се реди на плех намачкан со зејтин или ватростален сад.
  2. Се матат јајцата , се додава павлака и кашкавал, се се посолува и побиберува. Се прелива зеленчукот и се пече, околу 25 мин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *