Оваа жена некогаш претурала по контејнери, а денес има фирма со 15 вработени

14 март, 2017
10

Откако останала без работа Зијада Ислиќ од Теравник пред 21 година немала многу избор освен да копа по контејнери за да го нахрани своето семејство.

Денеска е сопственичка на успешна семејна фирма Еко индустриски отпад со 15 вработени.

На местот каде сега е седиштето на фирмата имало депонија од која оваа упорна жена со своето семејство ја направила во успешна фирма која може да биде пример на многумина. За Федерацијата денеска гордо зборува за почетоците.

– Многу ми се смееја, мене никогаш не ми беше срам, срам ми беше да крадам и да сум крадец, изјавила жената.

Тоа што за многумина било губре за Зијада и нејзиноото семејство било капитал со кое трпеливо граделе. Денеска стакло, пластика, ткаенина и хартија се откупува од 17 комунални препријатија.

Денеска тоа е производ број еден, кој е многу баран на европскиот пазар – открива Зијада.