25 април, 2019

Радио

Дали знаевте дека во соништа гледате само лица кои ги познавате? Овој и уште еден куп интересни факти ви ги подготвивме во овој материјал.

Страната на соништата е она неверојатно место за кое сонувате на почетокот на работниот ден, по бурните празници или само по долга психичка и физичка активност. Се упатуваме кон креветот, а последното, за што размислуваме, е каде ќе не одведе сонот.

Ретко размислуваме дека тој не е само состојба на умот, но и вистински феномен кој крие неподозирани факти. Во некогашната Римска империја дури Сенатот разгледувал некои соништа, бидејќи се смета дека тие се порака од боговите. Толкувачите на соништа ги придружувале воените лидери во битки, за да им помогнат.

Што сепак крие сонот всушност? Видете ги научните факти:

Во соништа гледаме само лица кои ги познаваме
Се чини дека мозокот не може да измислува слики. Затоа божем непознатите лица кои ги сонуваме понекогаш, се луѓе со кои сме се судриле во вистинскиот живот, дури и да не се сеќаваме. Зошто се враќаме токму кон овие лица потсвесно, останува мистерија.

Не сите имаат шарени соништа

Сънят и неговите неподозирани тайни

Цели 12% од луѓето кои гледаат, сонуваат во црно-бели нијанси. Сите други се радуваат на шарени соништа. Други проценти, односно 4,4 покажуваат дека жените и мажите под 25-годишна возраст имаат црно-бели соништа. Од 1915 до 1950 година се одржувале истражувања, чија цел била да докажат дека повеќето луѓе сонуваат без бои. Во 1960 година, сепак резултатите се оспоруваат. Некои неодамнешни истражувања тврдат дека променливите резултати се должат на медиумите, особено на преминот од црно-бела во боја на телевизија.

Во текот на спиењето е можно да се испита оргазам
Секое сексуално задоволство може да се повтори и во сонот. Дури е можно доживувањето да биде посилно. Истото важи и за оргазмот. Тој може да биде исто толку силен, колку и вистинскиот.

Животните сонуваат

Сънят и неговите неподозирани тайни

Многу истражувања врз животни покажуваат дека нивната мозочната активност во текот на спиењето се менува токму како и кај луѓето. Ние и самите можеме да го утврдиме тоа додека гледаме куче или маче додека спие, на пример. Шепите често им се движат, од време на време испуштаат и звуци, токму такви, како кога се будни. Што ли сонува нашите миленичиња сепак, останува мистерија.

Соништата имаат симболично значење
Ако сонувате конкретна ситуација, тешко дека мозокот не сака да го насочи нашето внимание токму на неа. Студии тврдат дека соништата “зборуваат” на симболичен јазик. Каков симбол да ни се јавува во сонот, малку веројатно е дека свеста го има токму него во предвид. Затоа треба да се научиме да читаме меѓу редови на виденото во текот на ноќта.

Остави коментар

Почетна // Забава // Интересно // Сонот и неговото значење
Горе