Антиоксидансите се полезни но не и како таблети!

17 март, 2017
4

Таблетите кои содржат антиоксиданти се смета дека се таблети – чудо, но најновите студии покажуваат дека ваквите додатоци не помагаат за подобро здравје, туку напротив, го зголемуваат ризикот од појава на разни болести.

Бета каротен, витамин А и витамин Е биле меѓу најопасните, додека витамин Ц и селен едноставно го немале очекуваниот полезен ефект.  Резултатите покажуваат дека без разлика дали човек е здрав или се бори со некоја хронична болест, нема некаква посебна полза од консумација на вакви вештачки додатоци под формата на таблети.

Важно е да не нагласи дека авторите на оваа студија не ја негираат важноста на антиоксидансите во однос на човечкото здравје, но објаснуваат дека е важно да ги примаме преку храната.  Преголема доза од иначе полезните антиоксиданси, не е добро за организмот.

Особено треба да се внимава со бета – каротен, витамин А и витамин Е.