Цедените сокови во рестораните се полни со бактерии

19 април, 20170
14

Доколку сте вистински љубител на цедените сокови од портокал, лимон или други овошја ќе бидете изненадени од последните откритија на научниците кои покажале дека освен витамини, цедените сокови содржат и голема количина на бактерии.

Повеќе од 43% од цедените сокови кои се служат во кафулињата и рестораните содржат штетни бактерии, а некои од нив може да бидат навистина опасни по нашето здравје, покажало едно истражување на шпанските научници.

Бактериите најчесто се размножуваат заради нехигиена и неправилно чување на овошјето, а соковите најчесто се цедат многу пред вие да ги порачате. Затоа, најдобро е да пиете минерална вода или пак некој сок без адитиви, а цедените сокови да ги правите дома каде ќе бидете сигурни дека има високо ниво на хигиена, советуваат експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *