Ослободете се од подуеноста: 5 начини да се отстрани вишокот вода од телото

31 март, 2017
12

Понекогаш се случува во телото на возрасните да се акумулира дури седум литри вишок на течности. За да ја исфрлите вишокот вода, потребно е да промените некои навики во исхраната и животот.

За рамнотежа и доволна количина на течности во телото на човекот одговорни се две важни минерали, калиум и натриум. Меѓутоа, кога повеќе натриум (готварска сол), водата се врзува и се собира во ткивата.

Сите билки и намирници кои содржат повеќе калиум природно дејствуваат на зголеможено лачење на течности. Затоа се препорачува да јадете повеќе компир, јагоди и банани и да се придржувате на следните 5 совети:

-Намалете го внесувањето на сол, шеќер и масти.

-Секојдневно шетајте или вежбајте половина час да го стимулирате лимфниот проток низ телото.

-Задолжително додадете во менито свежо овошје и зелечук.

-Пијте осум чаши вода на ден, бидејќи што повеќе е снабдено телото со вода, толку помалку ќе ја задржува течноста.

-Јадете краставица, голем пророден диуретик.